Praktiske forhold

Her har vi samlet noen nyttige praktiske tips for studenter som kommer til senteret. Teksten er opprinnelig skrevet i 2007 av Anne Grete Johansen, markeds- og eiendomssjef ved Avinor Tromsø Lufthavn.

Informasjon til studenter som vurderer et studieopphold i Russland

Det er ingen tvil, de som får anledning, bør virkelig forsøke å få gjennomført et studieopphold i St Petersburg. Det Norske Universitetssenter befinner seg i moderne lokaler i et rolig område i bydelen Smol'nyj. Offentlig kommunikasjon er godt organisert og billig, man kommer seg derfor lett frem til enhver tid, spesielt ved å benytte den effektive Metroen.

Nyttig litteratur før og under reisen

Gyldendals Reiseguider, St Petersburg. Nyttig og informativ både før og under oppholdet. Lonely Planet, St. Petersburg. Nyttig både før og under oppholdet .

Bøkene har litt ulike vinklinger og utfyller hverandre godt.

Det Norske Universitetssenter (DNUSP)

har nyoppussede lokaler med bibliotek, velutstyrt datarom, klasse og grupperom, samt kjøkken hvor man kan tilberede egen frokost og lunch. Det er kjøleskap og skapplass for oppbevaring av mat, og mikrobølgeovn for oppvarming. Det finnes også en liten kantine i gården, hvor man kan kjøpe rimelig og varm lunch. Kantinen benyttes mest av de ulike bedriftene som befinner seg i gården forøvrig. Studentene benytter i stor grad eget kjøkken.

Studentene holder selv orden på kjøkkenet etter oppsatte lister hvor ansvaret går på omgang. I nærheten av senteret finnes det flere supermarkeder og butikker, hvor det er enkelt å handle mat. Utvalget er bra. Det befinner seg en bank rett ved senteret. Denne har minibank for uttak av penger. Minibanker er forøvrig tilgjengelige over hele byen. Universitetssenteret har 24 timers bemannet vakthold.

Vasking av klær

Det finnes vaskemaskin på senteret som kan benyttes av studentene. Studenter som bor i familier har oftest tilgang på vaskemaskin, enten som en del av leien, eller ved å betale litt ekstra.

Internett og telefon

Trådløst internett ved skolen gjør det gunstig å ta med egen datamaskin. For å holde kontakten med Norge, kan studentene kjøpe russiske SIM-kort. Det er da enkelt og relativt rimelig å bli oppringt fra Norge. Det er også rimelig å benytte dette for å holde kontakt med de øvrige studentene i St Petersburg. Alternativt kan man kjøpe internasjonale telefonkort. De fleste norske mobilabonnementer er svært dyre å benytte mellom Norge og Russland.

Bosted

Studentene kan velge mellom å bo privat, i vertsfamilier eller i egen leilighet. De fleste fra Tromsø velger vertsfamilie. Studiesenteret har strenge krav til sikkerhet og velger familier ut fra dette. Standarden er ikke som vi er vant til hjemme og varierer mellom familiene. Familien befinner i sentrum av byen, noen i nærheten av senteret, mens andre må benytte offentlig transport mellom senteret og hjemnet. Vertsfamilien gir studentene tilgang til kjøkken og bad. Noen tilbyr seg også å lage mat til studentene, mot et rimelig tillegg i prisen. Ta med egen handduk. Det meste kan imidlertid kjøpes lokalt og det er svært godt utvalg av toilettartikler i St Petersburg.

Shopping

St Petersburg har et enormt utvalg av det meste hva gjelder shopping. Merkevarer har priser som i Europa forøvrig, mens musikk, film, matvarer, bøker og en lang rekke øvrige varer har gode priser, sammenlignet med Norge. Apotekvarer og parfymerier er tilgjengelige over hele byen. Det er også rimelig å spise ute. Utvalget av spisesteder er stort og variert.

Vann

På senteret er det til enhver tid tilgjengelig drikkevann. Kranvannet drikkes ikke, men kan benyttes til koking. Det bør imidlertid kokes godt. Godt drikkevann, med og uten kullsyre, selges overalt.

Klima

St Petersburg har fuktig og varmt klima om sommeren. Været skifter fort og sol, vind og regn på samme dag er ikke uvanlig. Om sommeren er det mye mygg – også i sentrum – og dette bør man være forberedt på. Myggmiddel selges i apotek og dagligvare.

Legebesøk (24 timers service)

Senteret anbefaler EuroMed, Suvorovskij prospekt 60 (telefon 327 03 01). Dette legesenteret har engelsktalende personale og de har åpent 24 timer i døgnet.

Astma/allergi

Dersom man er plaget av astma/allergi, bør senteret få beskjed om dette, da røyking fortsatt er vanlig både inne og ute, det gjelder også spisesteder. Mange familier har også husdyr. Renholdet kan variere.

Bøker/skolemateriell

Kontormateriell og bøker er lett å få kjøpt i Petersburg. Ofte de samme artikler som hjemme. Det er vanlig med ruter i skrivebøkene, men det finnes også bøker med linjer i enkelte butikker. Om linjer er viktig, kan det være lurt å ta med dette hjemmefra.

Pensumbøker

Studiesenteret har eget pensum for kursene. Nærmere info om dette fra Universitetssenteret før kursstart.

Diverse nyttig info

Ved ankomst i St Petersburg, får studentene russisk studentkort. Kortet gir rabatter ved innganger til museum, forestillinger osv. Studentene skal levere en oversikt over adresse i Norge, nærmeste pårørende og telefon til disse.

Det kan også være lurt å legge de viktige pårørende inn i mobilen etter kontaktnavn med kode ICE 1, ICE 2 (In Case of Emergency). Dette er en internasjonal kode som benyttes av redningsmannskap og gir raskt informasjon om hvem som bør kontaktes i nødfall.

Pris på husleie varierer litt og inneholder ikke alltid det samme hos de ulike vertsamiliene. Prisen i 2007 er ca 2500-3000 Nok pr. måned. Dette betales kontakt direkte til vert. Skolepenger (lønn til russiske lærere osv.) faktureres etter hjemkomst. Det påløper også ca. 100-200 i lokalt pensum. Betales kontant til lærer.

Studentvisum

Les også fakta og råd om studentvisum